przez żołądek do serca

Najlepsze domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Czerwiec to mój najukochańszy miesiąc w całym roku. Uwielbiam czerwiec między innymi za smaki, którymi nas raczy. Truskawki, czereśnie, szparagi, bób… uwielbiam. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na najlepsze domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Przepis szybki, prosty, a po podliczeniu kosztów produktów – śmiało mogę powiedzieć, że przyjazny dla portfela:)

Dawno już u mnie nie było nowych, świeżych przepisów. Nie dlatego że nie gotuję, ale dlatego że… nie mam na nic czasu. Nawet jak zrobię coś smacznego, to zwykle nie mam czasu na zdjęcia, jest już późno i nie potrafię poczekać: zjadam od razu 🙂 Na szczęście drożdżówki nie wymagają posiadania ani specjalnych umiejętności ani specjalistycznych narzędzi. Wystarczy piekarnik i ewentualnie robot kuchenny do ciasta.

Drożdżówki z truskawkami to jedno z tych wspomnień z dzieciństwa, które nadają mu niemal sielankowy obraz. Lato, wakacje, babcina kuchnia, beztroska, skakanie po drzewach, huśtanie się na wierzbie…

W przededniu Dnia Dziecka pomyślałam, że zrobię dzieciakom takie drożdżówki, będą mieli do szkoły na drugie śniadanie. Nie sądziłam, że tak bardzo ucieszą się na widok i smak tych drożdżówek. Sprawiło im to mnóstwo radości, docenili, że zrobiłam to tylko dla nich. I szczerze mówiąc delektowałam się patrząc na nich. Mała rzecz a ucieszyła nas wszystkich.

Przepis na najlepsze domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Może nie jest to najszybszy przepis (ciasto drożdżowe musi rosnąć – niestety nie da się tego pominąć) ale zdecydowanie najlepszy. Drożdżówki smakują wybornie i pozostają świeże i smacznie nie tylko w dzień pieczenia ale i następnego dnia. Choć powiem szczerze, nigdy nie sprawdzałam jak będą smakowały np. trzy dni po pieczeniu (nigdy nie wytrwały tak długo).

Z jednego przepisu wychodzi 12 sztuk średniej wielkości drożdżówek. Potrzebujesz ok 1,5 – 2h aby drożdżówki były gotowe (z tego 1h – 1,20 h rośnie ciasto i ok 15 min pieczenie).

Składniki na najlepsze domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g ciepłego mleka
  • 80 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży lub 3 łyżeczki suchych
  • 2 jajka
  • 520 g mąki
  • 80 g masła
  • cukier waniliowy (domowy lub np. cukier z prawdziwą wanilią Dr. Oetker)

Kruszonka:

  • 40 g mąki
  • 40 g cukru
  • 30 g masła

Nadzienie:

  • ulubione owoce ok 300 g

 

Przygotowanie:

  1. Najlepiej zacząć od przygotowania kruszonki: wszystkie składniki mieszasz w jakimś robocie kuchennym i do lodówki.
  2. Teraz czas na ciasto. Wymieszaj ciepłe mleko, cukier i drożdże.
  3. Dodaj mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka i masło – wyrób ciasto (oczywiście najlepiej w jakimś robocie kuchennym)
  4. Odstaw ciasto do wyrośnięcia ok 1h
  5. Napij się kawy – sama chęć upieczenia czegokolwiek jest warta nagrodzenia, a Ty przeszłaś do kolejnego etapu – działania 🙂
  6. Wyrośnięte ciasto podziel na kawałki (mi wychodzi ok 12 szt.), uformuj kule i ułóż na papierze do pieczenia na blaszce.
  7. Można zostawić jeszcze na 15- 20 minut ale to nie jest konieczność. Nagrzej piekarnik na 190oC.
  8. Na środku każdej kuli zrób wgłębienie (ja wciskam nóżkę od kieliszka 🙂
  9. W środek wciskamy owoce, brzegi można wysmarować białkami i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką
  10. Piec ok 15 minut
  11. Gotowe. Właśnie zrobiłaś najlepsze domowe drożdżówki z owocami i kruszonką EVER

Pokusiłam się na podliczenie kosztów (przecież dziś pieniądze znikają z kąt bankowych na samą myśl o zakupach :). Założyłam średnie ceny. Nie doliczyłam oczywiście cen energii, wody, amortyzacji urządzeń, czasu osoby, która przygotowuje drożdżówki. Wg mnie – dla jednej sztuki nie chciałoby mi się piec, dla większej liczby osób czytaj większej rodziny – nie ma się co zastanawiać. Średnia cena drożdżówki w piekarni to ok 5 zł przy samodzielnym przygotowaniu – 1,47 zł

 

 

0 0 votes
Article Rating
Tags:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x