przez żołądek do serca

Smaki dzieciństwa. Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką

Ponieważ więcej czasu spędzamy w domu (tzn. całe dnie, tygodnie, miesiące) dużo więcej gotuję, piekę, wynajduję coraz to nowe przepisy, ulepszam je lub totalnie psuje 🙂 Mimo wielu „nowości” domowe ciasto drożdżowe, obok szarlotki mojej babci jest numerem jeden.

Wszyscy uwielbiamy  domowe ciasto drożdżowe. Najlepiej na ciepło, z mlekiem. Zawsze ze śliwkami lub przynajmniej powidłem śliwkowym plus inne owoce – maliny, gruszka, jeżyny. Serwujemy ją sobie na kolacje i dojadamy na śniadanie. A potem czekam, tylko dla przyzwoitości, kiedy nadarzy się okazja aby upiec kolejną blaszkę.

instagram projekt rodzina

Dzielę się z Wami przepisem, który robię w thermomixie, jest w nim dużo składników ale absolutnie proste i szybkie wykonanie. Z przepisu wychodzi duża blaszka, gdy dzielę składniki na pół wychodzi mała blaszka – jedna porcja dla 6-7 osób.

Ciasto drożdżowe to zawsze gwarancja smaku jak i wykonania. Rzadko kiedy zdarza się je zepsuć, a nawet jeśli nie wyrośnie i tak jest pyszne. To, co często mnie gubi to ilość owoców (szczególnie gdy są mrożone). Przy zbyt dużej ilości owoców ciasto nie wyrasta na środku, a właściwie zapada się w tych miejscach. Ponieważ jest to proste ciasto fajnie jest też przygotowywać go z dziećmi.

 

Przepis na domowe ciasto drożdżowe 

Składniki:

ciasto

  • 70 g drożdży
  • 30 g cukru
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 580 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego*
  • 40 g oleju
  • 120 g masła
  • ulubione owoce

kruszonka

  • 70 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

*domowy cukier waniliowy (taki prawdziwy) to super prosta sprawa. Do słoiczka włożyć 200 g cukru i laskę wanilii pokrojoną na ok 1 cm kawałki. Zamknąć słoik, wymieszać zawartość odstawić na 1-2 dni. Po tym czasie zmiksować – cukier waniliowy (nie wanilinowy) gotowy. Nie ma za co 🙂

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć go miski – wyrabiać.
  2. Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski zmieszać aż powstaną grudki
  3. Cisto pozostawić na 20-30 min. do wyrośnięcia
  4. Napić się kawy
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć do foremki, położyć na cieście ulubione owoce/ powidło, posypać kruszonką, wstawić do pieca na ok 30 min 180 oC

Uwaga! Nie biorę odpowiedzialności za ewentualne uzależnienie się od smaku i zapachu ciasta drożdżowego.

 

0 0 votes
Article Rating
Tags:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x