przez żołądek do serca

Owoce pod kruszonką – szybka kolacja dla łasuchów

Lubię słodki smak. Co tu wiele mówić 🙂 Moje dzieci też lubią i to mobilizuje mnie do szukania fajnych i zdrowych rozwiązań słodkich przekąsek. Ostatnimi czasy królują u nas owoce pod kruszonką lub jak kto woli cramble.

Jestem typem osoby, która zawsze biegnie z językiem na brodzie. Tu o czymś zapomni, tam gdzieś się spóźni 🙂 I nie jest to kwestia dzieci. Zawsze taka byłam. Co za tym idzie nigdy nie mam czasu i zawsze się śpieszę. Dlatego najbardziej cenię sobie rozwiązania, które ograniczają czas przygotowania do minimum. Im coś prostsze i szybsze tym lepiej. Dlatego jestem fanką jednogarnkowych obiadów, szybkich śniadań i łatwych kolacji.

Jednym z jesiennych smaków mojego dzieciństwa były zapiekane owoce pod kruszonką. Lubię smak przypieczonych owoców pod kruszonką, ale te, które pamiętam kojarzyły mi się ze zlepkiem mąki, masła i cukru – średni zestaw 🙁 Ale jakiś czas temu znalazłam przepis ze zdrowszymi składnikami a smak pozostał idealny.

Owoce pod kruszonką są naszym jesiennym hitem. Szybko się je przygotowuje, składniki zawsze znajdziesz w domu, są bardzo „zero waste” zużywam składniki, którym kończy się żywot, a do tego jest to smaczna i zdrowa opcja na podwieczorek, kolację dla dzieci.

Przepis na moje Owoce pod kruszonką

Składniki:

  • owoce różne, świeże lub mrożone u nas porcja ok 600 g (śliwki, brzoskwinie, gruszki, jabłka, maliny, wiśnie, borówki …)
  • płatki owsiane (można użyć bezglutenowych jeśli ktoś nie je glutenu) 2 szklanki
  • syrop klonowy, miód – ja używam 6 łyżek syropu klonowego
  • olej kokosowy – 5 łyżek

Przygotowanie:

  1. Owoce umyć, wyciągnąć pestki, ewentualnie obrać (gruszki, jabłka obieram, brzoskwinie, śliwki nie), pokroić na kawałki (wielkość wg uznania), wymieszać razem
  2. Włożyć do naczynia żaroodpornego polać 2 łyżkami syropu
  3. Zrobić kruszonkę. Płatki zmiksować, dodać olej kokosowy i resztę syropu klonowego. Wymieszać i ułożyć na owoce.
  4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok 20 minut
  5. Gotowe, delikatnie ostudzić i podawać

Zrobienie owoców trwa ok 30 minut (łącznie z pieczeniem)

Takie owoce pod kruszonką można piec w małych ceramicznych miseczkach lub w większym pojemniku.

Jest to fajne rozwiązanie jako posiłek, który jest bardzo smaczny, odpowiedni dla osób, które nie spożywają glutenu, nabiału, cukru (można też zamienić syrop klonowy na np. ksylitol), jest też szybki i gwarantuje uśmiech na oczach dzieci.

 

0 0 votes
Article Rating
Tags:
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Just nature
2 lat temu

Wygląda cudownie! Jabłka pod kruszonką to absolutnie mój faworyt!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x