W sklepowych kostkach rosołowych znajduje się wszystko czego najlepiej unikać. Ok 50 % kostki to sól, dodatkowo tłuszcze trans i oczywiście wzmacniacze smaku typu glutaminian sodu. Oczywiście, jest i suszone mięso zwykle 0,5-2 % i suszone warzywa w równie olbrzymiej ilości ok 1-2 % . Lepiej tego nie jeść! W zamian, proponuję przepis na zdrowy bulion (drobiowy, wołowy, warzywny).
Przygotowany bulion możesz długo przechowywać w lodówce, utrzymuje swoją świeżość przez kilka miesięcy. Mega wydajny. Do zupy wystarczy dodać łyżkę bulionu i możesz zapomnieć o kostkach rosołowych, kucharkach i innych chemicznych ulepszaczach smaku (na ok 500g wody wystarczy dodać 1-2 łyżeczki koncentratu). Czas wykonania jest dłuższy niż zakup kostki rosołowej, ale o niebo zdrowszy – Ty decydujesz co jest w środku!
Przepis na bulion warzywny
Składniki:
– 50 g parmezanu (pokrojony na kawałki)
– 200 g selera naciowego
– 250 g marchewki
– 100 g cebuli
– 100 g pomidorów
– 150 g cukinii
– 1 ząbek czosnku
– 1 liść laurowy, suszony
– 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych (bazylia, szałwia, rozmaryn), tylko liście
– 4 gałązki pietruszki, świeżej
– 120 g soli morskiej, gruboziarnistej
– 30 g białego wytrawnego wina
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Tak naprawdę, możemy przygotować koncentrat wg własnego pomysłu, ze składników, które sami dobierzemy. Można np. dodać grzyby leśne i otrzymamy koncentrat o smaku grzybowym.
Przygotowanie
– parmezan rozdrobnić
– pokroić wszystkie warzywa na kawałki, włożyć je razem z ziołami do naczynia miksującego, rozdrobnić
– dodać sól, białe wino, oliwę z oliwek, gotować ok 40 min.
– dodać parmezan, zmiksować ponownie
– przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.
Przepis na bulion mięsny
Składniki:
– 300g nóżek z kurczaka bez kości, skóry, ścięgien (ok 500g ) lub wołowiny, jeśli chcemy zrobić bulion wołowy
– 300g warzyw (seler, cebula, czosnek, por) pokrojonych na kawałki
– ok 4 gałązki świeżych, mieszanych ziół (np. szałwii, rozmarynu, pietruszki)
– ok 100 g soli morskiej gruboziarnistej
– 100g białego wina
– 1 liść laurowy
– 1 goździk
– 5 nasion kolendry
– kawałki mięsa kurczaka rozdrobnić, przełożyć do innego naczynia
– wszystkie warzywa i zioła rozdrobnić
– do naczynia włożyć rozdrobnione mięso, sól, wino, liść laurowy, goździk i nasiona kolendry, gotować ok 25-30 min
– ponownie zmiksować
– przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.
Przepis na zdrowy bulion, nie jest to skomplikowany, nie wymaga wielkiego nakładu sił, ani czasu. Możliwość dopasowania składników do swoich upodobań daje mu wielką przewagę (możesz kombinować ze smakiem bulionu zmieniając proporcje, skład np. ziół). Do tego możliwość długiego przechowywania daje mu ogromny plus. Jak dla mnie super. Sama spróbuj.
Super sprawa! Idealnie dla osób, które jadają zupy. O wiele lepsza alternatywa niż bulion z kostki 🙂
Bardzo fajny przepis. Zapisuję 🙂
Uwielbiam domowe buliony chociaż nie robię ich na zapas tylko na bieżąco zużywamy. A odkąd są dzieci coraz świadomiej wybieramy zdrowe jedzenie unikając przetworzonej żywności.
To tak jak u mnie- czasem tylko nie miałam możliwości gotowac wywaru, wiec dla mnie rozwiązanie jest po prostu wygodne. Zrobienie zupy to tak na prawdę czas zagotowania sie wody ?
Nigdy nie lubiłam używać kostek do zup, sama chemia. Taki bulion to fajna sprawa, dzięki za przepis – wykorzystam w najbliższym czasie 🙂
Ale jak on się rozcieńcza? Ile gramów bulionu na litr wody, żeby wyszedł rosół?
nie wyjdzie z tego rosół. Dodajesz łyżkę do potrawy – zamiast bulionu