przez żołądek do serca

Przepis na zdrowy bulion, który zamkniesz w słoiku.

W sklepowych kostkach rosołowych znajduje się wszystko czego najlepiej unikać. Ok 50 % kostki to sól, dodatkowo tłuszcze trans i oczywiście wzmacniacze smaku typu glutaminian sodu. Oczywiście, jest i suszone mięso zwykle 0,5-2 % i suszone warzywa w równie olbrzymiej ilości ok 1-2 % . Lepiej tego nie jeść! W zamian, proponuję przepis na zdrowy bulion (drobiowy, wołowy, warzywny). 

Przygotowany bulion możesz długo przechowywać w lodówce, utrzymuje swoją świeżość przez kilka miesięcy. Mega wydajny. Do zupy wystarczy dodać łyżkę bulionu i możesz zapomnieć o kostkach rosołowych, kucharkach i innych chemicznych ulepszaczach smaku (na ok 500g wody wystarczy dodać 1-2 łyżeczki koncentratu). Czas wykonania jest dłuższy niż zakup kostki rosołowej, ale o niebo zdrowszy – Ty decydujesz co jest w środku!

Przepis na bulion warzywny

Składniki:

– 50 g parmezanu (pokrojony na kawałki)

– 200 g selera naciowego

– 250 g marchewki

– 100 g cebuli

– 100 g pomidorów

– 150 g cukinii

– 1 ząbek czosnku

– 1 liść laurowy, suszony

– 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych (bazylia, szałwia, rozmaryn), tylko liście

– 4 gałązki pietruszki, świeżej

– 120 g soli morskiej, gruboziarnistej

– 30 g białego wytrawnego wina

– 1 łyżka oliwy z oliwek

Tak naprawdę, możemy przygotować koncentrat wg własnego pomysłu, ze składników, które sami dobierzemy. Można np. dodać grzyby leśne i otrzymamy koncentrat o smaku grzybowym.

Przygotowanie

– parmezan rozdrobnić

– pokroić wszystkie warzywa na kawałki, włożyć je razem z ziołami do naczynia miksującego, rozdrobnić

– dodać sól, białe wino, oliwę z oliwek, gotować ok 40 min.

– dodać parmezan, zmiksować ponownie

– przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.

Przepis na bulion mięsny

Składniki:

– 300g nóżek z kurczaka bez kości, skóry, ścięgien (ok 500g ) lub wołowiny, jeśli chcemy zrobić bulion wołowy

– 300g warzyw (seler, cebula, czosnek, por) pokrojonych na kawałki

– ok 4 gałązki świeżych, mieszanych ziół (np. szałwii, rozmarynu, pietruszki)

– ok 100 g soli morskiej gruboziarnistej

– 100g białego wina

– 1 liść laurowy

– 1 goździk

– 5 nasion kolendry

– kawałki mięsa kurczaka rozdrobnić, przełożyć do innego naczynia

– wszystkie warzywa i zioła rozdrobnić

– do naczynia włożyć rozdrobnione mięso, sól, wino, liść laurowy, goździk i nasiona kolendry, gotować ok 25-30 min

– ponownie zmiksować

– przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.

Przepis na zdrowy bulion,  nie jest to skomplikowany, nie wymaga wielkiego nakładu sił, ani czasu. Możliwość dopasowania składników do swoich upodobań daje mu wielką przewagę (możesz kombinować ze smakiem bulionu zmieniając proporcje, skład np. ziół). Do tego możliwość długiego przechowywania daje mu ogromny plus. Jak dla mnie super. Sama spróbuj.

smacznego

Reklama
projekt-rodzina-facebookprojekt-rodzina-instagramprojekt-rodzina-newsletter
Tags:

5
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
WilczycaJolaAGNIESZKA WILKTediEdyta Mój kawałek podłogi Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Edyta Mój kawałek podłogi
Gość

Super sprawa! Idealnie dla osób, które jadają zupy. O wiele lepsza alternatywa niż bulion z kostki 🙂

Tedi
Gość

Bardzo fajny przepis. Zapisuję 🙂

AGNIESZKA WILK
Gość

Uwielbiam domowe buliony chociaż nie robię ich na zapas tylko na bieżąco zużywamy. A odkąd są dzieci coraz świadomiej wybieramy zdrowe jedzenie unikając przetworzonej żywności.

Wilczyca
Gość

Nigdy nie lubiłam używać kostek do zup, sama chemia. Taki bulion to fajna sprawa, dzięki za przepis – wykorzystam w najbliższym czasie 🙂