przez żołądek do serca

Babeczki marchewkowe – szybkie i smaczne

Muffiny, muffinki, babeczki. Jak zwał, tak zwał. Małe deserki, które doskonale nadają się dla dużych i małych. Idealne na przyjęcia, jako przekąska. Moimi ulubieńcami są babeczki marchewkowe i bananowe. Jako, że szykujemy się do przyjęcia urodzinowego – dziś przepis na przepyszne babeczki marchewkowe, które bez problemu przygotujecie z dziećmi.

Jak zawsze, stawiam na łatwość wykonania, czas i niewielką ilość składników.

Przepis na babeczki marchewkowe

Składniki

  • 4 średnie marchewki
  • 1,5 szklanki mąki (ok 200g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,75 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej, bądź cynamon, imbir, gałka muszkatałowa

Przygotowanie

  1. Obrać i zetrzeć marchewkę,
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy
  3. Mikserem wymieszać jajka, olej, cukier, dodać marchewkę – wymieszać
  4. Złączyć wszystkie składniki – wymieszać łyżką.
  5. Ciasto wlać do przygotowanych papilotek w foremce do muffinek
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180oC , ok 25 min (sprawdzić wykałaczką)
  7. Usiąść i wypić kawę 🙂

 

babeczki marchewkowe (13)

babeczki marchewkowe (9)

babeczki marchewkowe (5)

babeczki marchewkowe (1)


Podoba Ci się ten post – daj mi jakoś znać.

  • polub artykuł 
  • zostaw komentarz
  • udostępnij – może komuś będzie pomocny
  • polub nas na Facebooku, tam zawsze znajdziesz info o nowych postów
  • obserwuj nas na Instagramie  to taki blog od kuchni

smacznego

 

 

Reklama
projekt-rodzina-facebookprojekt-rodzina-instagramprojekt-rodzina-newsletter
Tags:

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o