Jak lato, to lato! Postanowiłam 🙂 Szkoda, że ogarnęłam się dopiero w połowie sierpnia. Uwielbiam lody, moje dzieci też. Żeby oszczędzić im i sobie cukru i całej tabliczki Mendelejewa zawartej w „sklepowych” lodach robimy je w domu. Ale, nadszedł właśnie ten czas, że trzeba zaradzić monotonii. Proponuję wariacje lodowe 🙂 . Zupełnie inna forma lodów, czyli przepis na domowe lody – kora jogurtowa z owocami.
Przepis łatwy, szybki i meeega smaczny
Mrożona kora jogurtowa z owocami
Składniki:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki miodu
- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szklanki ulubionych owoców
Wykonanie:
- W blenderze mieszam jogurt, miód, ekstrakt z wanilii i sól.
- Do powstałej masy dodaję owoce (wydrylowane, bez ogonków, jeśli chcesz dodać duże owoce np. truskawki – trzeba je pokroić na mniejsze kawałki)
- Wylewam masę na blaszkę do pieczenia (płaski i szeroki pojemnik) wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmaruje szpatułką. Zamrażam (kilka godzin w zamrażalniku). Mam czas na kawę 🙂
- Gdy kora jet już zamarznięta wyciągam, kroję na kawałki. Można przechowywać w zamrażalniku w szczelnie zamkniętym pudełku. Dobrze jeśli pomiędzy warstwami położymy papier do pieczenia.
Można dodawać owoce sezonowe, jak również te z puszki, można dodać orzechy, nasiona, kawałki czekolady, etc. Wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiej 🙂
Podoba Ci się ten post – daj mi jakoś znać.
- polub artykuł, zostaw komentarz
- udostępnij – może dla kogoś okaże się pomocny
- polub nas na Facebooku, bądź na bieżąco
- obserwuj nas na Instagramie – to taki blog od kuchni